De “Helweek” van Utrecht

Thom vertelt hoe hij met het kantoorteam de Helweek heeft overleefd

Wat is de “Helweek”? Hoe heeft het kantoor van Fonky Utrecht deze overleefd? En wat heeft de Helweek met sales te maken? Wij vroegen het aan de Vestigingsmanager van Utrecht, Thom van der Winden. Benieuwd naar zijn ervaringen? Lees dan snel verder.Het idee om aan de Helweek te beginnen kwam tot stand toen we als vestiging onderpresteerde en onze tweede plek als vestiging kwijt waren. Targets werden niet behaald en iedereen kreeg minder plezier in het werk. Op dat moment ging ik op vakantie en had ik de tijd om te bedenken hoe we het roer om gingen gooien. Op vakantie heb ik het boek “Helweek” gelezen en voor iedereen samengevat. Drie weken later begonnen we met het kantoorteam bestaande uit; Iris, Nino, Karel, Demi en ik.

Met de Helweek verleg je, je grenzen en doorbreek je, je routine in zeven dagen! De Helweek staat in het teken van zowel fysieke als mentale uitdaging waarbij je aan jezelf gaat werken. Denk hierbij aan het doorbreken van je gewoontes en patronen, je gaat aan de slag met jouw verbeterpunten en werkt aan timemanagement.

De Helweek brengt een aantal regels met zich mee:

 • Start maandagochtend om vijf uur en stop zondagavond om tien uur.
 • Sta elke ochtend om vijf uur op.
 • Ga elke avond om tien uur naar bed.
 • Werk de hele week extreem hard, wees gefocust, bewust en plichtsgetrouw.
 • Blijf trouw aan je plan.
 • Wees je te allen tijde bewust van je modus en focus.
 • Wees je bewust van je verschillende rollen die je in de loop van een week vervult en vervul ze met glans.
 • Probeer de hele tijd blij, positief en oplossingsgericht te zijn.
 • Wees daadkrachtig en proactief.
 • Neem weloverwogen, kwalitatieve rust.
 • Besteed extra aandacht aan kleding en uiterlijk.
 • Laat alle privéaangelegenheden tot de avond wachten.
 • Gebruik geen social media onder werktijd.
 • Beperk praatjes met collega’s tot het minimum.
 • Train minstens één uur per dag, het liefst ’s ochtends.
 • Eet en drink de hele week uitsluitend gezond.
 • Laat de tv uit.

Drie weken voordat je start met de Helweek begin je met de voorbereidingen. Een van de voorbereidingen is het vragen van feedback over jezelf aan familie, vrienden en collega’s. Dit kunnen zowel sterke- als verbeterpunten zijn. Alle feedback bundel je en hieruit kies je een aantal verbeterpunten die je tijdens de Helweek wilt verbeteren. Een van de verbeterpunten waar ik mee aan de slag ging was het werken aan mijn ongeduldigheid.

Elke dag om 05.00 uur opstaan leek een hele pittige opdracht. We startte de dag met sporten en gingen daarna direct door naar kantoor. Doordat we dit als team deden viel het opstaan bij nader inzien wel mee. Nino (Sales Manager): “Aangezien je de hele week gezond eet en geen alcohol drinkt voel je je veel fitter”. Van donderdag op vrijdag moesten we een nacht wakker blijven. Dit was de nacht na de kwartaalmeeting en paydayborrel op de vestiging. Iris (Sales Manager): “De nacht wakker blijven ging eigenlijk best goed. Toen we rond 08:00 uur klaar waren met sporten had ik niet het idee dat ik al 28 uur wakker was. In de loop van de dag werd het wel pittiger omdat we natuurlijk nog wel door moesten tot 22:00 uur”. Karel (Sales Manager): “De nacht doorhalen heb ik helaas niet gehaald. Toen ik eenmaal de 36 uur had aangetikt ben ik in slaap gevallen en heb ik ruim 12 uur geslapen. Ik denk dat deze dag en nacht voor iedereen het zwaarste was van de gehele Helweek. Probeer maar eens 41 uur wakker te blijven en alleen maar te werken. Die ga je wel voelen.”

Naast de negatieve kanten heeft de Helweek ook positieve kanten! Demi (Sales Manager): “Het leukste aan de Helweek vond ik het samen sporten. Om 06:00 stonden we paraat bij de sportschool, ondanks het feit dat iedereen moe was gingen we er voor! Dat brengt je als team wel echt samen.” Zondagavond hadden we allemaal een heel trots gevoel, dit hebben we toch even mooi geflikt met z’n allen. Door de Helweek zit sporten meer in ons systeem. Ook het samen sporten proberen we vast te blijven houden, dit lukt niet elke week maar al vaker dan voor dat we aan de Helweek begonnen.

Mijn doelstellingen hebben ik deels gehaald. Ik had twee doelen voor mezelf gesteld. Het eerste doel was om serieuzer over te komen en mij meer als manager/leider op te stellen. Deze is behaald! Mijn andere doel was minder ongeduldig met mensen/situaties om te gaan. Deze is helaas niet behaald. Ik kan nog steeds een ongeduldig kreng zijn”.

Veel mensen vroegen ons waarom we meededen en wat de Helweek met sales te maken heeft. Ons ging het voornamelijk om de ultieme uitdaging en om deze als kantoorteam aan te gaan. Twee weken na de Helweek vond de “Recordweek” plaats. Normaal gesproken ben je na zo’n week helemaal gesloopt. Nu merkten we dat we aan het einde nog steeds fit waren. We hadden immers de Helweek overleefd. De Helweek heeft ons als team dichter bij elkaar gebracht en sterker gemaakt, zowel fysiek als mentaal. Wij raden dan ook iedereen aan om in ieder geval één keer in je leven de Helweek te doen. Je kan er immers alleen maar van leren wanneer je jezelf uitdaagt.”

Wil jij Fonky beter leren kennen? Ben jij op zoek naar de ultieme bijbaan? Wacht dan niet langer en solliciteer vandaag nog!