Het leven van een Recruiter – Hoofd Recruiter

“Fonky geeft je de macht en de middelen om je doel te bereiken. Aan jou de taak om dit op de juiste manier te doen.”.

Hoe is het om Recruiter te zijn en wat houdt deze functie precies in? In de serie “Het leven van een Recruiter” vragen wij verschillende Recruiters van Fonky hoe zij deze baan ervaren. We trappen deze serie af met Hoofd Recruiter Debora!

Hoe is het om Hoofd Recruiter bij Fonky te zijn?

“Uitdagend, leerzaam en fun. De functie is erg divers, omdat je er je eigen draai aan kan geven. Fonky is een bedrijf waar je enorm veel vrijheid krijgt in hoe je werkzaamheden aan wilt pakken. Zolang je de ‘waarom’ uit kunt leggen en resultaat behaalt, krijg je alle ruimte om te experimenteren en ontdekken.”

Hoe ziet een werkdag eruit?

“Dat varieert! Mijn maandag staat in het teken van het voorbereiden van de werkweek. Dan heb ik meetings met het Marketingteam, de Contactteam Manager, de Operational Director, alle Accountmanagers en een belmoment met elke Sales Recruiter. Dinsdag en woensdag staan in het teken van het veldwerk en dan bezoek ik de vestigingen. Zo’n bezoek heeft altijd een ander doel. Soms kijk ik op de achtergrond mee hoe zaken er aan toe gaan en op een ander moment sta ik 4 uur te recruiten. Op vrijdag houd ik mij bezig met hoe ik zaken strategisch wil aanpakken en probeer ik vanuit een helikopterview te kijken naar waar de organisatie behoefte aan heeft op het gebied van recruitment.”

Wat zijn jouw belangrijkste werkzaamheden?

“Voor mij staan de directe resultaten die de Sales Recruiters op week basis behalen centraal. Zij zijn de motor achter ons mooie bedrijf en zonder nieuwe wervers worden de targets natuurlijk niet behaald. Ik probeer daar zoveel mogelijk aandacht in te stoppen, want iemand die resultaten behaalt is ook vaak gelukkiger in zijn of haar werk. Het welzijn van de Sales Recruiters is daarom ook iets waar veel aandacht naar toe gaat.”

Wat spreekt jou het meeste aan in jouw functie?

“De verantwoordelijkheid en kansen die je krijgt. Fonky geeft je de macht en de middelen om je doel te bereiken. Aan jou de taak om dit op de juiste manier te doen. Ik heb wel eens een uitgebreide persoonlijkheidstest gedaan om te kijken wat voor type baan bij mij zou passen. Hier kwam uit dat ik een leidinggevende positie met veel vrijheid, waarin ik mijn creativiteit en drive kwijt kan, nodig heb. Dat is precies wat ik van Fonky krijg. Het is een hele commerciële functie waarbij het behalen van resultaat centraal staat.” 

Welke 5 eigenschappen moet een Sales Recruiter hebben?

“Enthousiast, doorzettingsvermogen, sociaal, commercieel en intelligent. Als Sales Recruiter heb je aan de ene kant de rol om iedereen zich welkom en gehoord te laten voelen, maar aan de andere kant moet je ook keiharde targets behalen om jouw vestiging te laten groeien. Om deze reden is een stukje strategie en commercie enorm belangrijk.”

Op welke kwaliteiten let je bij een sollicitant?

“Als Sales Recruiter ben je op zoek naar het Fonky DNA. Hierbij kijken we er voornamelijk naar of iemand gedreven is. Fonky investeert veel tijd en energie in jou om je alle handvatten te geven en jezelf maximaal te ontwikkelen. We willen tijdens de kennismaking dan ook zien dat een kandidaat hiermee aan de slag gaat en bereid is om ook te investeren in een bijbaan met meer uitdaging.”

Waarin verschilt jouw recruitment functie bij Fonky van andere?

“Bij Fonky ben je voornamelijk bezig met wat wij noemen ´offline recruitment´. Je doel is het vergroten van de vestiging door op hogescholen, universiteiten en in de binnenstad studenten te benaderen en hen te overtuigen van een bijbaan. Natuurlijk kun je hiervoor ook andere kanalen inzetten zoals het aandragen van vrienden, studiegenootjes en andere bekende van het team of de sociale media van de wervers inzetten. Zo kan je nog vele andere creatieve manieren bedenken om te zorgen voor een groei op jouw vestiging. Je moet een zelfvoorzienend team creëren en opleiden, waardoor je extreem veel met management bezig bent. Daarin zit wellicht ook een groot verschil ten opzichte van andere recruiter posities. Je moet een echte teamplayer zijn. Gelukkig biedt Fonky intern genoeg opleidingen om jou dat te leren.”

Wat heeft Fonky jou gebracht in het leven?

“Wat een persoonlijke vraag! Ik ben bij Fonky begonnen als verkoper en ik werkte naast mijn opleiding één keer per week voor het project Goede Doelen. Echter kwam ik erachter dat er een aantal dingen in het leven zijn waar je goed in bent en een paar dingen in het leven zijn die je leuk vindt. De truc is om de perfecte combinatie te vinden en dit uit te breiden. Dat is precies wat er bij mij gebeurd is. Fonky is een bedrijf dat iedereen met de juiste mindset kan prikkelen om meer uit zijn of haar kwaliteiten te halen. Het stukje mensenkennis, draagkracht creëren voor een project, management, presenteren en het geven en ontwikkelen van trainingen zijn eigenschappen die ik de rest van mijn leven meeneem. Niet alleen op professioneel vlak, maar ook persoonlijk heb ik hier enorm veel profijt van. Maar ook heb ik een onwijs leuke studententijd gehad door de bizarre verdiensten bij Fonky. Dit mag absoluut niet onbenoemd blijven.”

Wat zijn jouw 5 tips voor aankomende studenten?

  1. Durf buiten je comfortzone te stappen! Succes never comes from the comfortzone.
  2. Ga de confrontatie aan met jezelf. Wil je graag 100 kilo kunnen tillen in de gym maar weet je dat je dit niet kunt? Maak een stappenplan en werk aan jezelf!
  3. Blijf je ontwikkelen op het gebied van je opleiding. Studeer je commerciële economie en wil je de Marketing en Sales kant op gaan? Vind dan een cursus/bijbaan die je hier alvast bij kan helpen.
  4. Netwerken is alles. Probeer in het begin een zo groot mogelijk netwerk op te bouwen. Als je ooit een kamer/studieboek/vereniging/etc. nodig hebt, dan is een sterke achterban iets wat je leven zoveel makkelijker kan maken.
  5. Kom vooral werken bij Fonky 😉

Wil jij ook recruiter worden bij Fonky? Bekijk hier de openstaande vacatures en solliciteer direct. 

Debora DIjkman

Dit interview is met:

Debora Dijkman