Slim eten met een klein budget

Eten is nergens zo lekker als thuis. Je eet gratis, lekker en hoeft niet na te denken over wat je moet gaan eten. Ben je op kamers? Dan zul je vast wel eens het eten van je ouder missen. Want wil je als student een beetje goed en gezond eten, ben je snel al wat euro’s kwijt. Maar je voelt hem al aankomen; daar hebben wij natuurlijk tips voor. Check ze snel.

Tip 1 – Bulken

Niet in de sportschool. Mag ook, maar dat moet je zelf doen. Wij bedoelen namelijk bulken in de supermarkt. De basics als pasta en rijst koop je waarschijnlijk vaker in kleine verpakkingen, want je bent alleen. Maar koop je deze in kilo zakken, dan bespaar je op den duur heel wat geld. Dit soort producten blijven lang goed en zorgen ervoor dat je er dus veel meer maaltijden kunt maken. Dit geldt ook voor lang houdbare groenten en sauzen.

Tip 2 – Supermarktbezoek 

Je kent het vast wel; je gaat voor één ding naar de winkel en komt terug met een tas vol spullen die je eigenlijk niet nodig had. De verleiding is veel te groot om die chocola te laten liggen. Kies er dus voor om ongeveer twee keer per week naar de winkel te gaan voor je boodschappen. Maak voor jezelf een lijstje met wat je echt nodig hebt voor de komende dagen/week. Zo maak je het makkelijker voor jezelf om de juiste dingen mee te nemen. En word je in die twee keer supermarktbezoek verleid om een zak chips mee te nemen, dan valt het qua kosten nog eens mee. Zo houd je geld op zak én heb je de juiste boodschappen mee. Go you!

Tip 3 – Frozen

Als iets bevroren is, is het niet altijd beter. Denk aan je auto, fietsslot of versnelling. Behalve bij groenten. Een diepvriesverpakking groenten is vaak goedkoper en gaat zó veel langer mee. Wij kunnen onszelf echt wel afvragen waarom groenten en fruit zo duur is, terwijl het voor je gevoel precies 1,5 goed blijft op je fruitschaal. Je knippert één keer en het is bruin. Gezond eten is nou eenmaal duur. Maar kies je slim, dan kies je voor diepvries. Net zo gezond, alleen moet je even wachten tot het ontdooit is. Maar daarvoor hebben we een pannetje, magnetron of oven. Easy.

Tip 4 – Combineren kan je leren

Tegenwoordig is mealpreppen een fenomeen. Eten maken, invriezen en dan een week hetzelfde eten klinkt alleen voor ons niet heel nice. Daarom hebben wij iets anders gevonden. Maak voor jezelf, bijvoorbeeld op de zondagavond, een weekschema. Schrijf de basic ingrediënten op die jij lekker vindt. Denk aan; pasta, tomaat, broccoli, rijst, prei, aardappel. Deze kan je nu eindeloos combineren. Maandag eet je pasta met prei en tomaat, dinsdag rijst met broccoli en ga zo maar door. De week erop eet je aardappel met prei en pasta met broccoli. Je kunt hierdoor je boodschappen allemaal tegelijk doen (zie tip 2) en makkelijk vooruit inplannen wat je wanneer eet. Ideaal, al zeggen we zelf.

Eten hoeft dus niet heel duur te zijn. Je moet het alleen goed uitzoeken! Ben je na deze tips eigenlijk nog steeds te skeer om gezond te kunnen eten ? Solliciteer dan bij ons!

Wil je meer tips? Lees onze andere student guides!