Fonkianen Vivian en Lars vertellen over hun studie Technische Bedrijfskunde

“Ik heb een studie nooit gezien als een doel, maar meer als een middel om een doel te bereiken”

Welke studie moet ik kiezen? Fonkianen zaten in hetzelfde schuitje en vertellen tijdens de Fonky Studieadvies Week over hun keuze, ervaringen en tips! Wij spraken Vivian en Lars over de studie Technische Bedrijfskunde. Zij volgde dit aan de Hogeschool van Rotterdam en Groningen. 

Waarom heb je voor Technische Bedrijfskunde gekozen?

Vivian: “Ik heb vooral voor Technische Bedrijfskunde gekozen omdat ik niet goed wist wat ik later zou willen doen. Bij deze opleiding leer je veel uit verschillende vakgebieden, zonder daar heel diep op in te gaan. Na de studie heb je alsnog een brede keuze in het werk dat je kan gaan doen. Ook kan je je vakgebied gaan specificeren door bijvoorbeeld een master. Dat was voor mij heel handig!”

Lars: “Van jongs af aan heb ik altijd willen weten hoe dingen in elkaar steken of hoe die dingen werken. Het stukje techniek binnen deze studie sluit  daar heel erg op aan. Daarnaast pak je met het bedrijfskundige gedeelte het managementvlak op. Het werken met mensen vind ik ook altijd fijn en deze studie is eigenlijk de ideale combinatie van deze zaken. Je wordt eigenlijk opgeleid om van alle zaken in het bedrijfsleven iets te weten, iets te vinden én dit te kunnen verbeteren. Dit sluit aan op mij, omdat ik altijd geïnteresseerd ben in de werking van alles.”

Wat (of wie) heeft jou geholpen in je studiekeuze?

Vivian: “Bij mijn studiekeuze heb ik me vooral georiënteerd via de websites van Hogescholen. Toen ik een studie had gevonden die mij interessant leek, ben ik een dagje mee gaan lopen met een student van die opleiding. Dat gaf mij een goed beeld omdat je dan ‘echt’ meemaakt hoe het er binnen de opleiding aan toe gaat.”

Lars: “Eigenlijk heeft mijn vader mij hierin geholpen. Ik heb een studie nooit gezien als een doel, maar meer als een middel om een doel te bereiken. Mijn doel was om het bedrijfsleven in te gaan aangezien mij dit altijd aantrok, maar ik wou daarbij ook de link met het technische aspect houden. Een paar maanden voordat de examens begonnen had ik nog steeds geen keuze gemaakt en zat ik mij vooral te focussen op economische studies. Mijn vader gaf toen eigenlijk de voorzet omtrent Technische Bedrijfskunde en hierbij wist ik in een keer dat dit de manier was om mijn doel te bereiken.”

Wat leer je met jouw studie?

Vivian: “De studie is vrij breed, je leert bijvoorbeeld dingen op het gebied van bedrijfseconomie, management en rechten, maar ook op het gebied van techniek en logistiek. In deze vakgebieden leer je vooral de basiskennis, zodat je weet wat er bij een (productie)organisatie komt kijken. Verbetervoorstellen op het gebied van aansturing, effectiviteit, efficiëntie of doorlooptijd staan in de opleiding centraal.”

Lars: “Bij Technische Bedrijfskunde leer je hoe je structuur kunt aanbrengen in alle bedrijfsprocessen zodat deze optimaal doorlopen worden (lees: zo efficiënt en effectief mogelijk). Dit kan op de productievloer zijn. Waar in het maakproces zit een bottleneck? Dus eigenlijk de fase in het proces die het meeste geld of de meeste tijd kost. Als TB’er ga je dit optimaliseren, maar dit kan ook op het gebied van het aansturen van mensen zijn of op basis van de winst- en verliesrekening. In principe ben je ondernemer, manager én adviseur. Je weet hoe je een product moet maken, verkopen, maar je kunt hier ook een goedlopende organisatie omheen creëren.”

Wat kan je met jouw studie in de praktijk doen? 

Vivian: “Met Technische Bedrijfskunde word je eigenlijk klaargestoomd voor een management of consultancy functie in een bedrijf waar producten worden gemaakt/diensten worden geleverd. Vandaar dat je ook van alle onderdelen van een bedrijf iets wordt geleerd. Echter kan je door de brede opleiding eigenlijk op veel meer gebieden aan de slag, denk aan; medewerker/manager op het gebied van marketing, productie, logistiek, inkoper, beleidsmedewerker, werkvoorbereider etc.”

Lars: “In de praktijk kun je veel kanten op en komen afgestudeerde TB’ers vaak in een aansturende rol terecht. Vaak is dit op het gebied van supply chain management. Dit houdt in het kort in dat je voor meer tevreden klanten zorgt door middel van een hogere service tegen lagere kosten. Klanten is een groot begrip, want ook binnen een organisatie kamp je met klanten. Dit kan bijvoorbeeld de transportafdeling zijn die pas bezig kan als de productieafdeling klaar is.”

Wat maakt je studie leuk? 

Vivian: “Wat voor mij de studie leuk maakt is dat je veelzijdig bezig bent. Het ene moment ben je een marketingcase aan het uitwerken, terwijl je later bezig bent met het opzetten van een productieplant. Als een bepaald onderwerp je niet zo ligt, hoef je er in ieder geval niet te lang mee bezig te zijn.”

Lars: “Uiteraard de diversiteit. Je verdiept je in alle bedrijfsactiviteiten. Zoals gezegd, wil ik van alles weten hoe het werkt en binnen TB komen veel aspecten in het bedrijfsleven aan bod. Daarnaast wordt er veel projectmatig gewerkt, dus je weet de theorie altijd gelijk in de praktijk toe te passen. Persoonlijk heb ik dat altijd een prettige manier van leren gevonden. Daarnaast hadden mijn medestudenten veel verschillende achtergronden. De een had al een verleden in werktuigbouwkunde, de ander was meer geïnteresseerd in het management gedeelte, etc. Tijdens het projectmatig werken kon je iedereen benutten op zijn sterke punten.”

Ben je blij met je studiekeuze? 

Vivian: “Ik ben blij met mijn studiekeuze omdat deze opleiding ervoor gezorgd heeft dat ik de tijd en mogelijkheid heb om me te oriënteren op wat ik de toekomst zou willen doen, zonder dat ik het gevoel heb dat ik tijd heb verloren. Alles wat ik tot nu toe geleerd heb is handig om mee te nemen bij een andere opleiding of later met werken! 

Lars: “Absoluut! Ik mag mijzelf ingenieur noemen en dit geeft aan dat ik een bepaald technisch inzicht heb. Daarnaast heb ik ook het inzicht in de bedrijfsprocessen en een goede inrichting hiervan. Die combinatie gaat ervoor zorgen dat ik mijn doelen behaal.”

Wat voor tip heb je voor toekomstige studenten met betrekking tot hun studiekeuze?

Vivian: “Tijdens het oriënteren ook goed kijken naar wat je niet leuk vindt! Dit kan je ook goede inzichten geven. Als je denkt dat je een studie wilt gaan doen, kan ik aanraden mee te lopen/contact op te nemen met iemand die die studie ook doet. Op die manier hoor je echt iemands ervaringen met de opleiding.”

Lars: “Denk vooruit. Zie je studie niet als een doel, maar ga goed bij jezelf na wat je later wilt doen en waar je plezier in hebt. Zorg vervolgens dat je studie eigenlijk een middel wordt in het traject om dit doel te bereiken.”

Hoe combineer je jouw studie met een bijbaan bij Fonky?

Vivian: “Voor mij is de combinatie van mijn studie met werken bij Fonky ideaal! Omdat ik vooral D2D loop hoef ik pas rond 13:00 op kantoor te zijn. Bij mijn opleiding heb je vaak in de ochtend les en kan je je zelfstudie vrij indelen. Voor mij is het handig dat ik direct na school kan werken, waardoor ik ook nog vrije dagen overhoud!”

Lars: “Als Vestigingsmanager moet je eigenlijk een alleskunner zijn. Van het kunnen verkopen tot het kunnen motiveren van mensen tot het kunnen regelen van alle randzaken. Die randzaken omvatten facilitaire zaken, HR-zaken, etc. en dit alles dient zo soepel mogelijk te verlopen. Waarom? Ik zie het als mijn doel om ervoor te zorgen dat de mensen die op ‘mijn’ vestiging werken de bestbetaalde studenten van Groningen zijn en daarbij het meeste plezier beleven. Daar komt veel bij kijken en mijn studie heeft mij daar goed op voorbereid. Zo weet ik alles naar mijn mening goed in te richten om deze doelen te bereiken.”

Wil jij Fonky beter leren kennen? Ben jij op zoek naar de ultieme bijbaan? Wacht dan niet langer en solliciteer vandaag nog!

Dit interview is met:

Vivian van der Vliet en Lars Punt

Lars