Fonky haalt rennend meer dan 800 euro op voor Artsen Zonder Grenzen!

Fonky haalt rennend meer dan 800 euro op voor Artsen Zonder Grenzen!

“Een tijdje geleden werden we als Fonky uitgenodigd om aan de Dam tot Damloop mee te doen namens Artsen Zonder Grenzen. Door mee te doen met een eigen actiepagina konden wij met onze inspanning geld ophalen voor Artsen Zonder Grenzen. Een prachtige uitdaging natuurlijk. Voor mij persoonlijk lag de nadruk nog net wat meer op de uitdaging dan op het prachtige, maar toch!” Wij vroegen Tom van der Ven om verslag te doen van deze fantastische dag!

We hadden namelijk met iedereen van Fonky een prachtig bedrag van meer dan €800 opgehaald.

We begonnen allemaal onafhankelijk aan ons trainingstraject, er moesten immers 10 Engelse mijlen worden afgelegd (16,1 kilometer) en dat is niet niks. Gelukkig was mijn conditie niet representatief voor die van de groep en kwamen er al snel mooie berichten naar boven over loopgroepjes, vroege trainingssessies en wereldrecords. Fonkianen worden natuurlijk niet alleen gekenmerkt door gezelligheid, maar zeker ook door een grote mond. Ik bleek een groep hardlopers verzamelt te hebben met een loopvermogen waar de gemiddelde Keniaanse marathonloper de hik van krijgt.

We verzamelden de ochtend van 22 september om 09:00 bij Restaurant Hoogendam in Amsterdam. Helaas hadden er wat potentiële wereldrecordhouders de voorbereidingsfase niet overleeft en was ons groepje ietwat kleiner dan gepland. Dit mocht de pret natuurlijk niet drukken, we hadden namelijk met iedereen van Fonky een prachtig bedrag van meer dan €800 opgehaald tot dat moment (en daar ging het om!) en het was tropisch zomerweer op een dag aan de achterkant van september. Als ik om me heen keek herkende ik al vrij snel dat de sterkste zes waren overgebleven, dat moest dus wel goed komen. Kom maar op met die Dam tot Damloop!

Daar stond ik dan, in afwachting tot ik 16 kilometer mocht gaan hardlopen.

We werden met open armen ontvangen en er stond een heerlijk ontbijt voor ons klaar. Na een lekker en gezond ontbijtje, een groepsfoto en een laatste google search of er ooit mensen waren overleden tijdens de Dam tot Damloop, waren we klaar om te gaan! Bij de start aan de Prins Hendrikkade was er de mogelijkheid om mee te doen aan een Nederland in beweging-achtige warming-up met een ontzettend enthousiaste meneer met een megafoon. Die hadden wij uiteraard niet nodig, professionals dat we zijn.

Daar stond ik dan, in afwachting tot ik 16 kilometer mocht gaan hardlopen. Toch best wel een heftige opgave begon ik me langzaam te beseffen. Op wat door-to-door shifts na had ik nauwelijks getraind. Mijn persoonlijke record wat betreft de afstand stond op dat moment op een kilometer of 10. Dan moest dit ook wel lukken had ik bedacht. Ron Brandsteder, the one and only, was bereid gevonden om het startschot te geven. Daar gingen we! Na een kilometer of twee was ik de groep uit het oog verloren en werd ik ingehaald door mensen die ook al hadden deelgenomen aan de eerste editie van deze 34 jaar oude wedstrijd. Dit gaat niet volgens mijn toch al twijfelachtige plan.

Ik ben tenslotte een publiekshardloper en ik wilde mijn fans niet teleurstellen.

Er is een bepaald moment in de Dam tot Damloop dat je een kilometer of drie door een heel leuk gedeelte van Amsterdam-Noord loopt. Overal mensen langs de kant die je aanmoedigen, kinderen die je water aangeven en DJ’s die er voor de mensen langs de kant een feestje van maken. Echt heel leuk om te zien en dit gaf mij de broodnodige extra energie. Ik ben tenslotte een publiekshardloper en ik wilde mijn fans niet teleurstellen. Er ging een schepje bovenop.

Na een kilometer of 10 merkte ik dat het allemaal wel prima ging eigenlijk. Ik had geen last van de september hitte (wie ontkent global warming nog na een dag als vandaag?), mijn benen bewogen nog en ik hield een lekker tempo aan. We waren bijna in Zaandam en dat betekende dat het einde in zicht was. Nooit gedacht dat ik ernaar uit zou kijken om in Zaandam aan te komen, maar deze dag draaide sowieso al om firsts voor mij. Tijd voor een eindsprint!

Ik vond het geweldig om via Fonky aan zoiets leuks mee te doen.

In Zaandam was het al helemaal druk langs de zijkanten en er werd volop aangemoedigd en geapplaudisseerd. Mijn eindsprint liet echter geen ruimte om al te veel om heen te kijken en in een bizar tempo spurtte ik op de finish af. BAM! Persoonlijk record! Wie had dat verwacht!?

Mijn collega’s stonden me, uiteraard, al op te wachten bij de finish. Het bleek dat één van hen een half uur sneller was geweest dan ik, respect! Ik haalde trots mijn welverdiende medaille op en we sloten samen deze toffe dag af. Ik vond het geweldig om via Fonky aan zoiets leuks mee te doen en daardoor ook nog eens een mooi bedrag voor het goede doel op te halen. Artsen Zonder Grenzen, bedankt voor de uitnodiging en de kans om op deze manier bij te dragen aan jullie werk! Het was boven verwachting leuk!

Volgend jaar gaan we weer voor een persoonlijk record!

Tom van der Ven
Accountmanager Fonky en aanvoerder van het Fonky-Hardloopteam

Wil jij Fonky beter leren kennen? Ben jij op zoek naar de ultieme bijbaan? Wacht dan niet langer en solliciteer vandaag nog!