Hoe detox je nou na zo’n drukke periode met je familie?

De feestdagen zitten erop! December is voor de meeste mensen een periode die volgepland staat met familiebezoekjes, ongevraagde meningen van ooms of tantes die je buiten de feestdagen om nóóit ziet, en dan ook nog die vraag ‘heb je nou al een relatie?’. Plus natuurlijk het vooral vele (uit)eten. Er wordt dus, zonder dat je het misschien zelf door hebt, best veel energie van je gevraagd tijdens de kerstdagen. En dan hebben we er in Nederland óók nog eens twee, of zelfs drie als je kerstavond meetelt. Genoeg uren dus om te genieten, feesten en te discussiëren. Maar wel uren die je kunnen vermoeien. Dus, hoe vul je je energie weer bij na zulke dagen?

Drinken

En nee, dan bedoel ik niet die vier flessen wijn die er tijdens kerst doorheen gegaan zijn. Maar gewoon water. Wist je dat je tot zo’n twee á drie liter water op een dag nodig hebt? Dat is echt véél meer dan mensen gemiddeld drinken. Kun jij je nog herinneren wanneer je voor het laatst op één dag meer dan drie glazen gedronken hebt? Als het antwoord hierop ‘nee’ is, dan is het sowiesó tijd om die kraan is open te draaien. Al helemaal na die drukke feestdagen vol (on)gezond eten, drankjes en stress. Drink trouwens niet meer dan één liter in een uur, dat vinden je hersenen niet zo chill. Dan kun je nog beter elke keer dat je drinkt een Fonky Blondje pakken. (Grapje)

Jetlagged

Er is dus bewezen dat je oprecht een jetlag kan krijgen van de feestdagen. Écht waar. Wel een ander soort jetlag dan door reizen, natuurlijk, maar niet eentje die onopgemerkt mag blijven. ‘Het is een specifiek soort stress, waar je helemaal uitgeput van raakt’ zegt klinisch psycholoog dr. Adam Fried. Het is namelijk zo dat de stress die je ervaart door familie maar één keer in het jaar te zien zwaarder valt dan we denken. Je wil onbewust toch leukere antwoorden geven op de lastige vragen die naar je gevuurd worden. En wat denk je van het lachen om alle dad-jokes die voorbij komen? Kortom kost de maand december gewoon heel veel energie.

Hoe fix je dat dan? 

‘Probeer te ontspannen en laat de gedachte los dat het perfect moet zijn’. Dat is wat dr. Adam Fried aanraadt. Leg dus vooral voor jezelf de druk niet te hoog en kijk waar je een momentje kunt pakken om te chillen. Dit geldt overigens natuurlijk niet alleen voor de maand december. In deze drukke maatschappij is het zo belangrijk om tijd voor jezelf in te plannen. Probeer het eens.

Goede voornemens

Bij het nieuwe jaar horen natuurlijk de cliché goede voornemens. Onbewust ben je er misschien toch wel mee bezig, hoe afgezaagd je voornemens ook vindt. Je wil toch een goede start geven aan 2023, toch? Verplaats je focus naar je doelen voor de komende maanden. Misschien maand, het hoeft natuurlijk niet allemaal uitgedacht te zijn. Wat zijn je persoonlijke doelen? En welke leuke dingen heb je al gepland voor het jaar? Misschien staat extra shifts werken wel op je planning, zodat je die leipe reis kan maken komende zomer. Wat het ook is; een lijstje maken met je wensen en doelen is altijd nice om te doen.

Ben jij van plan om aan jezelf te werken komend jaar?

Bij de Fonky Faculty kun je jezelf opleiden en je kennis verbreden. Of misschien groei jij door tot Coach, Sales Manager of Kantoormedewerker. Alles is mogelijk, zolang je maar écht wil.