Voor het eerst op kamers? Check deze tips!

Na de vele hospiteeravonden, zoekpogingen via Kamernet en oproepjes via Instagram Stories (‘wie helpt mij aan een kamer?!) is het eindelijk gelukt: je hebt een kamer weten te bemachtigen. Gefeliciteerd! Je gaat voor het eerst op kamers. Maar nu? Hoe regel je een inboedel? Op hoeveel graden worden je shirts gewassen? En wat is een huisavond? Geen stress.

Wij zijn inmiddels echte ervaringsdeskundigen. We geven je de broodnodige tips voor het leven in je studentenhuis.

 1. Kringlopen 

Speltip 1: koop je inboedel niet bij de IKEA. Ja, die gehaktballetjes zijn mooi meegenomen tijdens je shopsessie. Maar vergis je niet in de prijs. Het lijkt heel goedkoop, maar voor je het weet schiet je 200 euro tekort als je eenmaal bij de kassa staat. Ga in plaats daarvan naar de kringloop in jouw buurt. Je vindt daar een kast voor je sneaker verzameling, fancy wijnglazen voor 5 cent, een marmeren asbak of een dikke oude Chesterfield bank. Het hoeft niet helemaal naar jouw smaak te zijn, in principe kan je alles naar eigen wens verven. Super cheap.

2. De was doen?

Speltip 2: als je voor eerst op kamers gaat, komt het vaak voor dat je eigenlijk zelf nog nooit de was hebt gedaan. Je zult ook huisgenoten tegenkomen die hun vuile was nog wekelijks meenemen naar hun ouders. Wonen je ouders te ver? Dan kun je het makkelijk zelf. Check hier het stappenplan, you got this!

 • Scheid witte kleding van je gekleurde kleding
 • Leg je witte of kleuren was in de trommel
 • Doe een dopje wasverzachter in het kleinste vakje van de wasmachine
 • Doe een dopje kleur of wit wasmiddel in het grootste vakje van de wasmachine
 • Sluit het luikje met het wasmiddel en zet de wasmachine aan
 • Twijfel je over de graden Celsius? Op 30 graden kan er niks fout gaan.

3. Boodschappen

Speltip 3: lang leve de tosti’s! Ja, tosti’s zijn inderdaad super makkelijk en goedkoop. In de eerste weken wanneer je voor het eerst op kamers woont is dat helemaal prima. Maar op een gegeven moment komen de tosti’s je neus uit. Pizza dan? Ja, Pizza’s ook. Als je ook maar een beetje alle borrels, avondjes uit en feestjes wil moet je in ieder geval zorgen voor een dik ontbijt.

Tip: wist je bijvoorbeeld dat ei en tomaat echte kater-killers zijn? Haal deze dus altijd in huis voor een gezond omeletje. Met dit lijstje kom jij de winter (en de rest van de seizoenen) door: 

Wekelijkse kater-proof boodschappen

 • doos eitjes
 • trostomaten
 • brood (wel volkoren hé!)
 • kaas 
 • pindakaas (voor de vitamientjes) 
 • appels en peren (aardbeien zijn te duur, sorry)

4. Koken, hoe?!

Speltip 4: koken, maar hoe? Dat is het laatste waar jij zin in hebt. Bovendien heb je het niet vaak gedaan, je woont voor het eerst op kamers. De thuisbezorgd.nl app licht verleidelijk op in je telefoon: “vandaag 20% korting bij Domino’s!”. Heel nice, maar voor je het weet ben je weer 25 euro kwijt. Kook zelf! In het kookboek “Wat te koken en hoe te koken?” vind je alle stappen voor wel 100 basisrecepten.

Door slim (en veel) te koken, kun je je bezoekje aan de supermarkt uitstellen. Reken jij maar eens uit hoeveel kratten bier je daarvoor kunt kopen…

5. Geld

Speltip 5: Ome DUO, waar menig student een haat-liefde verhouding mee heeft, is vaak niet genoeg. Wil jij lekker cashen naast je studie? Maar ook werken wanneer je wilt? Check dan onze sollicitatiepagina en solliciteer met je vrienden!