Student Guide: Deze studenten maken een maatschappelijke impact met hun bijbaan

Anno 2022 is een bijbaan voor veel studenten zoveel meer dan alleen geld verdienen. Dikke stacks cashen is natuurlijk lekker, maar een maatschappelijke bijdrage kunnen leveren wordt steeds belangrijker. Deze Fonkianen (medewerkers, red.) dragen met hun waardevolle studentenbaan een steentje bij aan de samenleving. Benieuwd hoe ze dat doen? Je leest het in deze Fonky Story. 

Méér dan een gevulde portemonnee
Online artikelen met titels als  ‘Deze duurzame ondernemers zijn pas 20’ en ‘De donatie-generatie verandert de werkvloer’; je hebt ze vast weleens voorbij zien komen. Scroll eens door jouw LinkedIn feed en zie hoe jouw connecties zich ontwikkelen als mentor voor vluchtelingen, kansarme kinderen voorlezen of vanuit werk een donatieprogramma hebben opgezet. Het moge duidelijk zijn; deze generatie wil meer dan alleen een gevulde portemonnee.

“Ik vind het zelf ook altijd fijn als iemand mij helpt. Dus om dat voor een ander te kunnen doen, geeft een goed gevoel.” 

Zingeving in je baan
Een grootschalig onderzoek van Deloitte (2019) onder millennials en Gen Z-ers bevestigt dit nogmaals: driekwart van de respondenten gaf aan dat ze bij de keuze voor hun baan kijken naar de sociale en ecologische prestaties van de organisatie. Een stukje zingeving in hun werk, dát is wat studenten zoeken. 

Onze Fonkianen die zich inzetten voor het project Goede Doelen, hebben dat gevonden. Zij gaan dagelijks langs de deuren om nieuwe donateurs te werven en maken hiermee het verschil voor verschillende stichtingen. Fonkiaan Anna vertelt: “Met mijn bijbaan bij Fonky werf ik donateurs voor goede doelen en creëer ik bewustwording door informatie te verspreiden. Ik draag op deze manier echt iets bij aan de maatschappij, dat vind ik chill. ” Fleur* beaamt dit: “Ik vind het heel fijn dat ik met mijn studentbaan maatschappelijk impact kan maken. Ook al wordt er misschien geen donatie gedaan, ik heb toch het verhaal van de stichting kunnen vertellen.”


Onze Fonkiaan Thomas vertelt dat het kunnen bijdragen aan een maatschappelijk doel de voornaamste reden was om voor deze studentenbaan te kiezen: “Ik vind het zelf ook altijd fijn als iemand mij helpt. Dus om dat voor een ander te kunnen doen, geeft een goed gevoel. Dat de zaken in Nederland goed geregeld zijn, daar ben ik me heel bewust van. Ik ga langs de deuren voor een donatie voor kinderen waarbij dit niet het geval is. Zoals de kinderen uit Jemen die middenin een burgeroorlog zitten.”

Positieve reacties
Mensen worden vaak geraakt door de verhalen van onze Fonkianen. “Mensen vinden je geen vervelende verkoper, in tegendeel zelfs. Ik heb hele leuke gesprekken aan de deur en ga echt de diepte in met de klant. Ook mensen die niet willen steunen hebben respect voor het feit dat ik bij ze langs ga en mijn verhaal vertel,” aldus Anna. Ook collega Thomas krijgt vaak positieve reacties en dat doet hem goed: “Zo’n opmerking als ‘je bent goed bezig!’ bevestigt weer dat ik de juiste keuze heb gemaakt qua bijbaan. Dat geeft een fijn gevoel.” 

“Ik vind het belangrijk dat mensen mijn verhaal horen.”

D van Doorzetter
De Fonky Family strijdt voor waar ze in geloven. Sla een Dikke van Dale open en je ziet bij de D van Doorzetter een foto van onze Fonkianen staan. Waarom? Fleur vertelt het je: “Het komt voor dat mensen niet willen doneren en dat is niet erg. Ik kan immers niet in andermans portemonnee kijken. Wel vind ik het echt belangrijk dat ze mijn verhaal horen. Ik wil ze bewuster maken van de situatie in de wereld.”

Impact maken bij Fonky
Ben jij nog op zoek naar een waardevolle bijbaan waarbij jij een impact kunt maken? Onze Fonkianen geven tips. “Kijk naar je sterke punten en zoek een bijbaan waarin je jouw kracht kan inzetten voor maatschappelijk belang.” vertelt Fleur. Anna vult aan: “Als je op een makkelijke en snelle manier maatschappelijk impact wil maken, dan ben je bij Fonky aan het juiste adres. Op één dag vertel je al snel honderd mensen het verhaal van de stichting. Door dit directe contact zie je gelijk of iemand geraakt is en of je een impact hebt gemaakt!” 

Enthousiast geworden? Solliciteer vandaag nog als Sales Agent en maak net als Fleur, Thomas en Anna ook een maatschappelijke impact met jouw bijbaan! 

*De naam Fleur is een gefingeerde naam, haar echte naam is bekend bij de redactie.