Student Guide: Met deze studietips ga jij je tentamen sowieso halen!

Je studententijd wordt niet voor niets de leukste periode uit je leven genoemd. Een studie volgen waar je echt energie van krijgt, zelf bepalen hoe laat je opstaat en feesten tot het weer licht wordt. Daarnaast is het ook de tijd waarop je op eigen benen leert staan. Brak of niet; die werkgroepen moet je nou eenmaal bijwonen en die studieboeken betalen zichzelf niet. En op hoeveel graden moet je de theedoeken ook alweer wassen? 

Bij Fonky zijn we gelukkig de moeilijkste niet. Dus om jou een eindje op weg te helpen, hebben wij – als echte ervaringsdeskundigen – de Fonky Student Guide opgezet. In deze serie delen wij alle ins en outs die jij als student moet weten om zonder kleerscheuren door je studententijd heen te komen. Handig, toch? (Behalve wasadvies voor de theedoeken. Bel daar mama maar voor…) 

Gratis ruggengraat af te halen
We trappen deze Student Guide af met misschien het meest gevreesde onderwerp van jouw studententijd: tentamens (*insert onheilspellend muziekje hier*)… Want als jij geen ruggengraat hebt en er voor kiest om tóch naar dat ene feestje te gaan in plaats van de boeken in te duiken, dan kan er voorafgaand aan de tentamenperiode wat stress ontstaan. Lees: jezelf opsluiten in de bieb, elke online samenvatting kopen die er maar te vinden valt en een strikt dieet van koffie en Red Bull volgen. Om vervolgens al blij te zijn met een studenten-tien (een 5,5). 


De Ultieme Studietips
Dit moet toch beter kunnen? Als echte studie connaisseurs zijn wij voor jou op pad gegaan, op zoek naar de Ultieme Studietips. Deze tips gaan er stuk voor stuk voor zorgen dat jij straks minder studieproblemen ondervindt. Thank us later. 

TIP 1: ZORG VOOR EEN DUIDELIJKE PLANNING
Structuur. Iets wat bij veel studenten ontbreekt in het dagelijks leven, maar o zo hard nodig is. Zorg daarom voor een duidelijke studieplanning van tevoren. Schat in hoeveel uur je kwijt bent per hoofdstuk en maak een realistische planning voor jezelf. Blok door de week heen verschillende studiemomenten voor jezelf in. Ga los met markers en post-its of gebruik je digitale agenda; zolang je deze planning maar altijd top of mind hebt. Als wij jou middenin de nacht wakker maak, dan kun je ons vertellen welk hoofdstuk jij dinsdag gaat bestuderen. Zo top of mind moet het zijn. 

TIP 2: ONDERZOEK WELKE LEERSTRATEGIEËN BIJ JOU PASSEN
Een goede voorbereiding is het halve werk. Onderzoek daarom welke leerstrategieën het best bij jou passen. Ben je visueel ingesteld? Koop een set flash cards en schrijf (of teken) hier alle begrippen op. Door het maken van een visuele voorstelling blijft de stof langer in je hoofd zitten en krijgt het een plekje in je langetermijngeheugen. Of stof jouw oude WRTS account eens op en zet hier alle begrippen in. Kortom; zoek uit wat voor jou werkt en doe er je voordeel mee. 

TIP 3: ZORG VOOR EEN PRIKKELVRIJE OMGEVING
‘Maar een goed begin is maar de helft’, alleen maar wijze woorden van Willie Wartaal. De eerste stappen zijn gezet, maar nu is het zaak om de externe prikkels te elimineren. Sluit jezelf op in een prikkelvrije omgeving. Dat betekent geen afleiding in de vorm van huisgenoten, tv of je telefoon. Kun je het toch niet laten om dat ene appje van je scharrel te beantwoorden? Download Forest. Deze app zorgt ervoor dat jij tijdelijk niet meer je telefoon kan gebruiken. 

TIP 4: BEGIN GEWOON!
Zie je door de bomen het bos niet meer? Heel herkenbaar. Toch moet je juist nu even doorzetten. Hak de stof in kleine stukjes en maak gebruik van de Pomodoro methode. Nee, hier komen geen tomaten aan te pas. Maar wel een timer. Met de Pomodoro methode dwing je jezelf om 25 minuten aan één stuk door te studeren. Neem daarna 5 tot 10 minuten rust; ga even naar de wc en drink een kopje koffie. En weer door! 

TIP 5: LAST MINUTE ADVIES
De laatste minuten voordat je de tentamenzaal in mag; je bladert je samenvatting door en krijgt instant een hartverzakking; je hebt per ongeluk heel hoofdstuk 5 geskipt! Je kan wel door de grond zakken… Bonus tip van ons; scan snel alle begrippen en bedenk de meest absurde ezelsbruggetjes die je maar kunt bedenken op dat moment. Wanneer je vervolgens jouw tentamenblaadje krijgt, schrijf je hier direct alle ezelsbruggetjes op. Je zult zien dat er toch een aantal begrippen zijn blijven hangen in jouw korte termijngeheugen. Wie weet maakt net dat ene antwoord het verschil in het halen van een onvoldoende of een voldoende… 

Studieboeken, die online samenvattingen en al die wettenbundels… Studeren is helaas niet gratis. Ben jij het ook zat om maximaal te lenen bij Ome Duo? Snappen we helemaal. Een studentenbaan bij Fonky betekent bovengemiddeld verdienen! Dat betekent nooit meer droog brood aan het einde van de maand. Doei lening, hallo rondje op jou! Solliciteer vandaag nog via www.fonky.nl/bijbaan.