Met deze tips ga jij ontspannen je eindexamen in!

Je eindexamenjaar. Niet voor niets het belangrijkste jaar van jouw middelbare schoolcarrière. Alle schoolexamens zijn inmiddels achter de rug en nu is het tijd voor het echte werk: het eindexamen 2022…. Nog even vlammen dan is het goodbye middelbare schooltijd! Doei rare wiskundedocent, vaarwel rondjes in de pauze lopen met je matties en tot ziens euroshopper snacks bij de lokale supermarkt. 

Maar voordat jij je in het studentenleven kan gaan storten, een tussenjaar neemt of misschien nog doorgaat voor een extra schooldiploma, staat er nog één obstakel voor de deur: die gevreesde eindexamens 2022… Menig volwassene schrikt nog steeds ‘s nachts wakker van nachtmerries over de eindexamenuitslag. Maar Fonky to the rescue! Als echte ervaringsdeskundigen zorgen wij ervoor dat jij straks helemaal zen die eindexamens ingaat. Pak je pen en papier er maar bij.

Examentip 1: Routines, routines, routines
Routines? Dat is toch mega saai en burgerlijk? Misschien. Maar je hersenen gaan er echt mega lekker op. Waarom? Omdat je minder hoeft na te denken over bepaalde handelingen. En dus heb je meer ruimte in het koppie over voor dat ene hoofdstuk geschiedenis! Plan zoveel mogelijk van tevoren; leg je kleding voor de volgende dag klaar, bereid je ontbijt en lunch alvast, pak je eindexamenbundels in… you name it. Probeer deze periode ook om rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. Je zult merken dat je steeds frisser en fitter opstaat. Bonustip voor alle snoozers: zet je wekker vlakbij je lichtschakelaar. Op deze manier moet je wel opstaan om je wekker uit te zetten en dan kun je maar beter gelijk het licht aandoen, toch?

Examentip 2: Food for thought
Verschillende studies hebben bewezen dat voedsel echt invloed heeft op je concentratie, geheugen en mentale gezondheid. Dus daar gaan we deze weken even goed gebruik van maken. De volgende producten kun jij op je boodschappenlijstje zetten:

  • Een handje walnoten kan je geheugen verbeteren.
  • Een kopje thee kan ervoor zorgen dat jij net iets minder gestrest dat examen inloopt.
  • Kauwgom kauwen zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren tijdens je examens.

Probeer daarentegen fastfood en suikers even te vermijden. Je hersenen gaan tijdens het eten van die Big Mac sky high, maar daarna beland je in een dip. Het gevolg? Je hersenen slaan minder goed dingen op. En laten we die hersenen nou echt even nodig hebben op dit moment. 

Examentip 3: Zorg voor beweging
Zet die stappenteller maar aan, want stilzitten is een absolute no go tijdens de eindexamentijd. Wissel je scooter in voor de fiets, pak de trap in plaats van de lift en loop even een blokje tijdens het studeren door. Simpel rekensommetje: frisse lucht + beweging = minder stress. Dat willen we allemaal, toch?  

Examentip 4: Neus in, mond uit…
Je hebt het vast wel eens gemerkt tijdens het maken van je schoolexamens; bij spanning ga je heel hoog ademen. En dat werkt alles behalve ontspannend natuurlijk. Merk je dat je gestresst bent? Doe een paar tellen je ogen dicht, laat je schouders zakken en probeer rustig vanuit je buik te ademen. Je zult al gauw zien dat je hartslag iets daalt en je iets relaxter wordt.  

Alvast heel veel succes gewenst dit jaar met het eindexamen 2022! Enne… Wil je nog ff snel cashen voor die eindexamenreis naar Cherso of die prachtige outfit voor de diploma-uitreiking? Ga bij ons aan de slag als Sales Agent, Promotiemedewerker of Contact Center Agent en get that money