Van Fonk naar Flame: Stand by Me Lesvos

Ken jij ons donatieprogramma ‘Van Fonk naar Flame’ al? Met dit donatieprogramma reserveren wij per Fonk jaarlijks een geldbedrag voor het goede doel. Iedere inschrijving vanuit onze projecten staat gelijk aan een ‘Fonk’ die wordt overgebracht. Onze Fonkianen (collega’s, red.) bepalen welke goede doelen of projecten er jaarlijks gesteund worden. 

Onze Fonkiaan Myrthe uit Amsterdam droeg vorig jaar een wel heel bijzonder en persoonlijk doel aan: ‘Stand By Me Lesvos’. In deze Fonky Story lees je meer over dit belangrijke initiatief en waarom deze organisatie Myrthe zo aan het hart gaat.

Over Stand By Me Lesvos
De Griekse NGO ‘Stand By Me Lesvos’ is in 2017 opgezet door lokale onderwijzers, professoren en kleine ondernemers die mee willen helpen aan de vluchtelingencrisis die zich onttrok op hun eigen eiland. 

Stand By Me Lesvos heeft als belangrijkste pijlers empowerment, educatie en zelfhulp. Om deze kwetsbare doelgroep optimaal bij te kunnen staan, was de organisatie afgelopen jaren nauw betrokken met de community in het vluchtelingenkamp Moria. 


Verschillende projecten
De afgelopen jaren heeft Stand By Me Lesvos verschillende projecten georganiseerd die inspeelden op de behoeften van dit kamp. Denk aan vuilnis- en recycle projecten, waarbij afval wordt opgeruimd rondom de kampen en lege flessen kunnen worden ingewisseld. Ook zijn er speciale corona projecten opgezet, waarin vluchtelingen geïnformeerd worden over de pandemie en uitleg krijgen over de maatregelen. Bijvoorbeeld waarom het zo belangrijk is om een mondkapje te dragen. Daarnaast steunt Stand By Me Lesvos kleinere community projecten. Zo rijdt er een gratis bus naar het kamp en zorgt een groep van jonge Afghanen vanuit kamp Moria voor meer dan 50 verlaten katten.


Een onmenselijke situatie
De omstandigheden van de vluchtelingen in Griekenland gaat Sales Professional Myrthe van Fonky Amsterdam aan het hart: “Ik heb de afgelopen jaren met pijn in mijn hart de uitzichtloze situatie van de vluchtelingen gevolgd.” Via haar tante kreeg Myrthe informatie over de situatie op het Griekse eiland. “Mijn tante heeft vier maanden vrijwilligerswerk gedaan in Moria. Ze vertelde me in detail over het vluchtelingenkamp Moria en hoe onmenselijk het is daar. Vluchtelingen leven vaak jarenlang in tentjes, met soms wekenlang geen elektriciteit, water of sanitaire voorzieningen. Je kunt je dus voorstellen dat in de winter, wanneer de temperaturen onder nul zijn, de omstandigheden al helemaal erbarmelijk zijn. Het was voor haar gewoon bizar om te zien dat dit in Europa nog bestaat.” 


Brand in kamp Moria 
Kort na haar vrijwilligerswerk op het kamp brak er ook nog eens brand uit in Moria. Myrthe’s tante had veel contact met locals en heeft op die manier een groot netwerk daar opgebouwd: “Ik heb mijn tante gevraagd haar netwerk in Griekenland te contacten, om te kijken welk goede doel het meeste kan betekenen voor de mensen daar. We kwamen uit bij Stand By Me Lesvos. Deze lokale organisatie bestaat mede uit vluchtelingen die zelf mee willen helpen. Zij hebben dus het beste zicht op wat er echt nodig is. Zo worden er onder andere wekelijks voedsel en dekens uitgedeeld, afhankelijk van de behoeften van de vluchtelingen op dat moment.”


Warm de winter door dankzij ‘Van Fonk naar Flame’
Fonky heeft middels Het Van Fonk naar Flame programma een mooie donatie kunnen schenken aan deze belangrijke stichting. Over de donatie zegt Myrthe het volgende: “Ik ben echt heel blij met deze donatie. De winter is volop in de gang en dankzij deze donatie kunnen kinderen daar een paar schoenen krijgen of een deken om de winter mee door te komen. Daarnaast is Stand By Me Lesvos echt door locals en vluchtelingen zelf opgezet en nog relatief klein. Ze hebben minder naamsbekendheid dan grotere goede doelen, zoals Unicef. Dat maakt een donatie voor deze organisatie dus nog fijner en grootser!” 

Mooi om te horen dat de donatie zo goed terechtkomt, Myrthe! Dankjewel voor het aandragen van dit bijzondere goede doel. 

Ken jij als Fonkiaan ook een project of goed doel dat een donatie van Fonky goed kan gebruiken? Laat het ons weten door een omschrijving ervan én een pitch voor jouw inzending uiterlijk 23 december te mailen naar marketing@fonky.nl. Vertel ons waarom dit project of goede doel belangrijk voor jou is en waarom zij een donatie verdienen. Tijdens de jaarmeeting in januari worden alle gekozen projecten van het ‘Van Fonk naar Flame’ programma bekendgemaakt.